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Generally, meetings of public bodies must be open to the public

according to the requirements of the Open Meetings Act (“OMA”), 1976

PA 267. So, how can a public body maintain the confidentiality of

attorney-client privileged information that must be discussed by the

board, council or commission?

The OMA provides exemptions to allow public bodies to go into closed

session to discuss certain specific types of legal advice.

A. WRITTEN OPINIONS

A public body may go into closed session to consider legal advice

presented in a written legal opinion. However, looking at the express

exemptions contained in Section 8 of the OMA, there is no specific

mention of written legal opinions. The authority comes from Section

8(h) of the OMA, which states a public body may meet in a closed

session to “consider material exempt from discussion or disclosure by

state or federal statute.” MCL 15.268(h).

Material subject to the attorney-client privilege is exempt according to

Section 13(1)(g) of the Michigan Freedom of Information Act (“FOIA”).

MCL 15.243(1)(g). Because FOIA deals with public records, only

written legal opinions may be discussed in closed session. This

exemption does not allow for the discussion of merely oral opinions

from an attorney. Michigan Courts have confirmed that a public body

may go into closed session to consider written material subject to

attorney-client privilege. See Booth Newspapers, Inc v Wyoming City

Council.

However, the closed session must be limited to the consideration of

confidential legal advice presented in a written legal opinion. The Court

of Appeals in People v Whitney explained the exemption as follows:

“It would be illogical to construe the attorney-client privilege exemption

as authorizing a public body to evade the open meeting requirements

of the OMA merely by involving a written opinion from an attorney in



the substantive discussion of a matter of public policy for which no other exemption in the OMA would allow a

closed meeting.

To avoid this illogical result, we conclude that proper discussion of a written legal opinion at a closed meeting

is, with regard to the attorney-client privilege, limited to the meaning of any strictly legal advice presented in

the written opinion. The attorney-client-privilege exemption does not extend to matters other than the

provision of strictly legal advice.”

Thus, a public body must not discuss any incidental, non-legal matters outside the legal advice presented in

the opinion. Moreover, any “decision” may not be made in the closed session. In order to move into closed

session under Section 8(h), a Board must conduct a 2/3 roll call vote of members elected or appointed and

serving. MCL 15.267(1). For example, with a seven member board or council, at least five members must

approve the motion to go into closed session.

So, if five of the seven members appear at the meeting but only four members vote to approve the closed

session, there will not be enough votes to call a closed session. The roll call vote and the purpose for calling

the closed session must be entered into the meeting minutes. MCL 15.267(1). The public body should make it

clear that the discussion involves a written legal opinion.

B. SPECIFIC PENDING LITIGATION

A public body may also meet in closed session to “consult with its attorney regarding trial or settlement

strategy in connection with specific pending litigation, but only if an open meeting would have a detrimental

financial effect on the litigating or settlement position of the public body.” MCL 15.268(e).

As the statute requires, there must be specific pending litigation. The threat of litigation or settlement

negotiations are not sufficient. See People v Whitney; supra.

Similarly, if a consent judgment has been entered or a settlement agreement reached, a public body may not

use this exemption to discuss the execution of the judgment or agreement.There must be specific unresolved

issues in the litigation. See Detroit News, Inc v City of Detroit.

In addition, to qualify for the exemption, an open, public discussion must have a detrimental financial effect

on the public body.

Please note that the attorney representing the public body in the closed session does not have to be the actual

attorney litigating the matter. Any attorney who has an attorney-client relationship with the public body would

suffice. Manning v East Tawas.

Like the written legal opinion exemption, the public body must conduct a 2/3 roll call vote of members elected

or appointed and serving. Again, the roll call vote and the purpose for calling the closed session must be

entered into the meeting minutes.
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We recommend consulting an attorney about the content of the motion in advance of the meeting to ensure

the language of the motion complies with FOIA.

If you have questions regarding attorney-client privilege in public meetings, contact Anne Seurynck at

616.726.2240 or at aseurynck@fosterswift.com.

This article has been updated since it's original publication on August 30, 2013 in Foster Swift

Municipal Law News.
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